zeytinyagi-oil

Zeyinyağı; Zeytin ağacı, (Olea europaea L.) meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı zeytinyağı değildir.

Zeytınyağı kendi içerisinde 3’e ayrılır.

  • Natürel zeytinyağı,
  • Rafine zeytinyağı,
  • Riviera zeytinyağı

Türk gıda kodeksi kodeksi zeytinyağı ve pirina yağı tebliğine göre bu şekilde tanımlanmıştır.

1- Natürel zeytinyağı:
Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama,dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.

Natürel zeytinyağı kendi içerisinde 3’e ayrılır.
Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar.

sizma-zeytinyagi

Sızma zeytin yağıda kendi içinde soğuk ve sıcak baskı olmak üzere 2 ye ayrılır.

Soğuk taş baskı çuvallarda zeytinlerin ezilmesiyle çıkarılır. En doğal ve en sağlıklı zeytin yağı bu şekilde çıkarılır. Fakat pahalı ve verimi düşüktür.

Sıcak baskı ise sıcak su kullanarak yapılır. Bu işlemde doğal bir yöntem fakat insan sağlığı için çok yararlı olan bazı antioksidanlar, tokoferoller 37 C° gibi bir sıcaklıkta zarar görürler.

2-Rafine Zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
Rafine zeytinyağı ağaç diplerine dökülmüş ve asitliği çok artmış zeytinlerden elde edilir.
Rafine zeytinyağı eldesi için rafinasyon işlem basamakları gerçekleştirilir. Rafinasyonun amacı asitliği çok yüksek olan yağın asitliğini düşürerek tüketime uygun hale getirmektir.

3-Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

riviera-zeytinyagi

Teknik olarak zeytinyağı sınıflarından ve farklarından bahsettik. Daha anlaşılır bir ifadeyle farklılıklardan bahsetmek gerekirse sızma zeytinyağı dalından koparılarak zaman kaybetmeden asitliği yükselmeden (asitliğin yükselmemesi zeytinyağında önemli bir kalite kriteridir.) üretilen yağlardır.

Riviera ise kalitesi düşük, ağaç diplerine düşmüş asitliği yüksek zeytinlerin rafine edilmesi ve bir miktar sızma yağ eklenerek üretilen yağlardır.

Tercihiniz bütçenizi zorlamayacaksa sızma soğuk sıkım zeytinyağlarından olmalıdır. Zeytinyağı seçiminde sizi bilgilendirecek güzel bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Videoyu izleyerek konu hakkında biraz daha bilinçlenebilirsiniz.

Sağlıklı günler…

Incoming search terms:

  • sızma zeytinyağı ile riviera arasındaki fark
  • rivera zeytinyağı ile sızma arasındaki fark
  • riviera zeytinyağı
  • новости челябинск мир 74
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1828 P3Tem92a_qclTQzGf4Pax7JMPPkPkXq635PfP2AxmHiYbisU7UCNgSMCEYPTKukT 65570452ff3f6b54352ea8a6d31da66f05737df0&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1827 c3g5zNUBxNli22U6fBXPDT5na2IDoarr18JKU9kZ--28NzdmmaZs9y8FzHDyBIU5 a0c041d88aba0e3b7a480500b0a14bd9dc98b13d&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1825 IAqmHS-bbpfzyvwPa2C9crRtzCFKT3JwOBLljA8yYWjL5VEmcEa99jhJVrFuxbdR c2837bd93fecbbd0b5e137ab2381683f40fc6d48&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1825 dAMIjJHaPDg7SnBYzRlyY5wvs1uyLLik9IFrnSpvh50ICeq0bN-cv-m2s6xsJqOU f78a73ef110adc085c95bcdc6b21c9532aab7e51&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1824 R0GcNvkMidd3o40NXfJ3ozv3cg4B4saJOnB3AIpGwHu-9rifZDUigHQVCbGL446a a2fc451c15a2797b488e6a02f97e2e3e9cf3693b&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1822 k6OAZuMKGIGkMCAnISE_sollhZT0UWvWNzMtJ0VS-EO6tKXXvxSEqLqXfqVBtYgZ 03cd57cc8dcc531bfcc569228d737bd4b11d1fda&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme

Bu Yazılarda İlgini Çekebilir:

Akdeniz Beslenme Tarzı
Et Tebliğinde Değişiklik
Ekmekte Yapılan Hileler
Türkiye'de Gıda Mühendisi Olmak
Maden Suyu ve Soda Arasında ki Fark