tam-bugday-ekmegi

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek, kötü niyetli üreticilerin yoğun olarak maliyeti düşürme amaçlı hileler yaptığı gıdaların başında gelmektedir. Kötü niyetli üreticilerin ne gibi hileler yaptığına sırasıyla bakalım.

Gramaj
Üreticilerin en sık yaptığı hilelerin başında gramaj eksikliği gelmektedir. Üreticiler olması gerektiği gramajın altında ekmek üreterek satışa sunmaktadırlar. Ekmeğinizi satın alırken tartmanızda fayda var.

Esmer Ekmek
Son zamanlarda toplumun bilinçlenerek tam tahıllı, çavdar, yulaflı ekmeklerin beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı olması çeşit ekmeklerin satışlarını yükselterek beyaz ekmek satışını %30 cıvarında düşürdü. Kötü niyetli üreticiler  çeşitli renklendiriciler kullanarak esmer ekmek üretimini yaparak satışa sunmaktadır. Bu hileler beyaz ekmeğe karamel, malt, kakao v.b maddeler katarak satışa sunmak hatta inandırıcılığı artırmak için ekmek yüzeyine yulaf ve kepekte koyulmaktadır. Bu tip hileler sağlık açısından bir problem yaratmasada tüketiciyi maddi ve manevi yönden kandırmaktır.

Bayatlamayan Ekmek
Ekmeğin başlıca problemlerinden biri bayatlamasıdır. Ekmeğin bayatlamasına içinde ki suyun buharlaşması neden olur, buharlaşan sudan sonra ekmek bayatlar. Normal şartlarda ekmek soğuk havalarda 6 gün sıcak havalarda ise 3-4 gün içerisinde bayatlar. Ekmeğiniz bu sürelerde bayatlamıyorsa ekmeğinizde koruyucu madde kullanılmıştır.Koruyucu maddeler bilinçsiz kullanıldığı için insan sağlığına zararlı gelebilir. Bayatlamanın yanında daha büyük göstermek amacıyla kabartılmasını da sağlamaktadır.

Beyaz Ekmek
Ekmeği esmerleştirmek için renklendirici madde katan hileci üreticiler beyazlatmak için ise karbonat katmaktadırlar.

Hamur Mayası Mantar
Hamur mayaları mantarların genetik yapısı değiştirilerek elde edildiği için, migren ve bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir.

Sistein Kullanımı
Türk gıda kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğine göre kullanımı yasak olan gıda katkı maddesi sisteinin hamurun viskozitesinin düşmesini sağlar. Sistein hamurun daha yumuşak hale gelmesini sağlar.Sonuç olarak hamur daha yumuşak bir hale gelir ve bu yumuşak hamurla çalışmak ve şekil vermek kolaylaşır. Sistein’in ek bir avantajı da, eklendiği hamurun hacminin daha geniş olmasını sağlamasıdır. Sistesin kullanımıda yapılan hileler arasında bulunmaktadır.

Ekmeke yapılan bazı hilelerden bahsettik eminim ki bu yazıyı okuduktan sonra ekmeğinizi alırken bir kez daha düşüneceksiniz. Siz en iyisi imkanınız varsa ekmeğinizi evde kendiniz yapın. Evde ekmek yapımını anlatan bir videoyu sizle paylaşıyorum iyi seyirler.

 

Bir önceki yazımız olan Fast Food Beslenme başlıklı makalemizde doğru beslenme, hamburgerin zararları ve hazır gıdaların zararları hakkında bilgiler verilmektedir.

Incoming search terms:

  • ekmek

Bu Yazılarda İlgini Çekebilir:

Sızma ve Riviera Zeytinyağı Arasındaki Fark
Fast Food Beslenme
Maden Suyu ve Soda Arasında ki Fark
Bal Neden Kristalleşir
Bakanlık Taklit Tahşiş Yapan 229 Firmayı Açıkladı