Zeyinyağı; Zeytin ağacı, (Olea europaea L.) meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı zeytinyağı değildir.
Zeytınyağı kendi içerisinde 3’e ayrılır.
- Natürel zeytinyağı,
- Rafine zeytinyağı,
- Riviera zeytinyağı
Türk gıda kodeksi kodeksi zeytinyağı ve pirina yağı tebliğine göre bu şekilde tanımlanmıştır.
1- Natürel zeytinyağı:
Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama,dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.
Natürel zeytinyağı kendi içerisinde 3’e ayrılır.
Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar.
Sızma zeytin yağıda kendi içinde soğuk ve sıcak baskı olmak üzere 2 ye ayrılır.
Soğuk taş baskı çuvallarda zeytinlerin ezilmesiyle çıkarılır. En doğal ve en sağlıklı zeytin yağı bu şekilde çıkarılır. Fakat pahalı ve verimi düşüktür.
Sıcak baskı ise sıcak su kullanarak yapılır. Bu işlemde doğal bir yöntem fakat insan sağlığı için çok yararlı olan bazı antioksidanlar, tokoferoller 37 C° gibi bir sıcaklıkta zarar görürler.
2-Rafine Zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
Rafine zeytinyağı ağaç diplerine dökülmüş ve asitliği çok artmış zeytinlerden elde edilir.
Rafine zeytinyağı eldesi için rafinasyon işlem basamakları gerçekleştirilir. Rafinasyonun amacı asitliği çok yüksek olan yağın asitliğini düşürerek tüketime uygun hale getirmektir.
3-Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
Teknik olarak zeytinyağı sınıflarından ve farklarından bahsettik. Daha anlaşılır bir ifadeyle farklılıklardan bahsetmek gerekirse sızma zeytinyağı dalından koparılarak zaman kaybetmeden asitliği yükselmeden (asitliğin yükselmemesi zeytinyağında önemli bir kalite kriteridir.) üretilen yağlardır.
Riviera ise kalitesi düşük, ağaç diplerine düşmüş asitliği yüksek zeytinlerin rafine edilmesi ve bir miktar sızma yağ eklenerek üretilen yağlardır.
Tercihiniz bütçenizi zorlamayacaksa sızma soğuk sıkım zeytinyağlarından olmalıdır. Zeytinyağı seçiminde sizi bilgilendirecek güzel bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Videoyu izleyerek konu hakkında biraz daha bilinçlenebilirsiniz.
Sağlıklı günler…
Incoming search terms:
- riviera zeytinyağı
- sızma zeytinyağı ile riviera arasındaki fark
- rivera zeytinyağı ile sızma arasındaki fark
- Riviera zeytin yağı nedir
“Sızma ve Riviera Zeytinyağı Arasındaki Fark” üzerine bir yorum
Çok güzel basit ve anlaşılır faydalı paylaşım için teşekkür ederiz