Bal Neden Kristalleşir

bal

Balın kristalleşmesi veya donması bilinenin aksine taklit tağşişten dolayı değildir. Sıvı bal ürünü kavanozun altından üstüne doğru şekerlenmesi doğal bir süreçtir. Özellikle ayçiçek balı, pamuk çiçeği balı ve çiçek balları diğer ballara göre daha hızlı kristalleşir. Doğal olmayan sahte bal, taklit tahşiş yapılmış  veya aşırı ısıtılmış bal donmaz, kristalleşmez diyebiliriz. Bunun aksine salgı balları çam balında çok daha uzun süre veya hiç kristalleşme görülmez. Balda kristalleşme bala yapılmış bir hilenin göstergesi değildir.

 

Kristalleşmenin başlıca sebebi balın depolandığı satışa sunulduğu ortamın sıcaklık, nem ve ambalaj çeşitleridir. Araştırmalarda kristalleşme için en uygun sıcaklık 14°C civarıdır. 10 °C‘nin altında ve 26,5°C‘nin üzerinde kristalleşme yavaşlamaktadır. Ayrıca bal direk güneş ışığı almamalı ve ısı kaynağına yakın olmamalıdır.  Özellikle kış ayarlarında hava sıcaklıklarının kristalleşme için uygun sıcaklık seviyelerine düştüğü için bu kristalleşme sık sık görülebilmektedir.

 

Kristalleşmeyi ürünü sıcak su içine yerleştirerek (çok sıcak olmayacak) bir miktar bekletilmesi halinde tekrar sıvı haline döner, çözülür.

Bir önceki yazımız olan Maden Suyu ve Soda Arasında ki Fark başlıklı makalemizde doğal mineralli su nedir, Maden suyu nedir ve mineralli su nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın